Στο Mοναστήρι της Eυαγγελίστριας φυλλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός ιερών κειμηλίων, ένας πραγματικός ιερός θησαυρός.
Στο καθολικό (Ι. Ναό) της Μονής φυλλάσσονται τα Ιερά Λείψανα των Αγίων: Χαραλάμπους, Παντελεήμονος, Παρασκευής, Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Ιωάννου του Xρυσοστόμου, Αθανασίου του Μεγάλου, Ευθυμίου, Θεοδώρου του Στρατηλάτου, Πολυκάρπου Σμύρνης, Τρύφωνος, Κων/νου του Υδραίου, Νήφωνος Κων/πόλεως, Θεοκτίστης, Πολυδώρου, Κοσμά του Αναργύρου, Mατρώνης της Χιοπολίτιδος, Γεωργίου του Εφεσσίου, Δημητρίου του Πελοπονησίου, Θεοδώρου του Βυζαντίου, Ιακώβου του Πέρσου, Ιωάννου του Eρημίτου και των συμμαρτυρισάντων αγίων Πατέρων και πολλών άλλων Αγίων. Πολλά εξ αυτών εδωρήθησαν από τον Ναύαρχο Λάζαρο Κουντουριώτη το 1823 σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της Μονής στnv απελευθέρωση του γένους.
Στην βιβλιοθήκη έχουν αποθησαυρισθεί πατριαρχικά μολυβδόβουλα, σιγίλλια και γράμματα, χειρόγραφα των πέντε τελευταίων αιώνων , έντυπα βιβλία του 17ου, 18ου και 19ου αιώνος, επιστολές του Αγ. Νικόδημου του Aγιορείτου, του Κων/νου Οικονόμου, του Θεόφιλου Καΐρη και πολλών άλλων.
Η Ιερά και περιώνυμος Μονή του Ευαγγελισμού Σκιάθου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μοναστικά κέντρα της μητροπολιτικής μας περιφέρειας με συνεχή ζωη και δράση.
Πλούσια η εκκλησιαστική, εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνική ζωή του μοναστηριού από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως τηε το 1794 έως και σήμερα .
Η Μονή αποτελεί ένα από αξιολογότερα και σημαντικότερα μνημεία όχι μονό για την Σκιάθο αλλα σε πανελλήνια κλίμακα .
Η Θαυμαστή αρχιτεκτονική της κατά τα αγιορείτικα πρότυπα και το πλούτο των κειμηλίων της
Η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία των Βόρειων Σποράδων. Από τη μονή αυτή σώζεται το καθολικό, τα ημιερειπωμένα κελλιά της νότιας πτέρυγας, η εστία και ο κλίβανος.
Το καθολικό της μονής είναι σταυροειδής τετρακιόνος με τρούλλο με υπολείμματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται στον 18ο αιώνα.
Η μονή διαθέτει αρκετά κειμήλια (εικόνες, ιερά σκεύη κλπ.) τα οποία εκτίθενται στο μουσείο που λειτουργεί στη μονή.
Η ανοικοδόμησή της Μονής ξεκίνησε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806, από ομάδα μοναχών του κινήματος των “Κολλυβάδων” που ήρθαν από το Άγιο Όρος. Οι Κολλυβάδες επηρέασαν πολύ την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σκιάθου και συνείσφεραν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821. Εδώ υφάνθηκε για πρώτη φορά η πρώτη ελληνική σημαία του αγώνα και ορκίστηκαν οι ηγέτες της επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νικοτσάρας και πολλοί άλλοι
Η βιβλιοθήκη της Μονής περιλαμβάνει πολύτιμα και σπάνια χειρόγραφα και βιβλία από το 17ο έως το 19ο αιώνα. Χιλιάδες προσκηνητές καταφθάνουν εδώ όλο το χρόνο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεγάλη Βδομάδα και το Δεκαπενταύγουστο, όπου οι λειτουργίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ γίνονται διαρκώς έργα ανακατασκευής τμημάτων της και συντήρησής της.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο λογοτέχνης Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο παπα – Γιώργης και ο λογιώτατος Επιφάνιος Δημητριάδης υπήρξαν τέκνα του πνεύματος των Κολλυβάδων. Αυτό συνέβαλε ώστε να ονομάζεται η Σκιάθος ως «νήσος των αγίων».
Ἐγεννήθην ἐν Σκιάθῳ, τῇ 4 Μαρτίου 1851. Ἐβγήκα ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸν Σχολεῖον εἰς τὰ 1863, ἀλλὰ μόνον τῷ 1867 ἐστάλην εἰς τὸ Γυμνάσιον Χαλκίδος, ὅπου ἤκουσα τὴν Α΄ καὶ Β΄ τάξιν.
Τὴν Γ΄ ἐμαθήτευσα εἰς Πειραιᾶ, εἴτα διέκοψα τὰς σπουδάς μου καὶ ἔμεινα εἰς τὴν πατρίδα. Κατὰ Ἰούλιον τοῦ 1872 ὑπήγα εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος χάριν προσκυνήσεως, ὅπου ἔμεινα ὀλίγους μῆνας. Τῷ 1873 ἤλθα εἰς Ἀθήνας καί ἐφοίτησα εἰς τὴν Δ΄ τοῦ Βαρβακείου.
Τῷ 1874 ἐνεγράφην εἰς τὴν Φιλοσοφικὴν Σχολήν, ὅπου ἤκουα κατ’ ἐκλογὴν ὀλίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ἰδίαν δὲ ἠσχολούμην εἰς τὰ ξένας γλώσσας.
Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας.
Τῷ 1868 ἐπεχείρησα νὰ γράψω μυθιστόρημα. Τῷ 1879 ἐδημοσιεύθη Ἡ Μετανάστις ἔργον μου εἰς τὸ περιοδικὸν Σωτήρα. Τῷ 1882 ἐδημοσιεύθη Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν εἰς τὸ Μὴ χάνεσαι. Ἀργότερα ἔγραψα περὶ τὰ ἑκατὸν διηγήματα, δημοσιευθέντα εἰς διάφορα περιοδικὰ καί ἐφημερίδας.
