Open/Close Menu Ιερά κοινοβιακή Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος - Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Να μην περάσουμε την ίδια πίκρα που ζήσαμε το Πάσχα με κλειστούς τους ναούς, ήταν η ευχή που έδωσε ο μητροπολίτης Χαλκίδος, Χρυσόστομος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της μητρόπολης Χαλκίδος.

“Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι ανεκτό από τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς”, τόνισε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε πως “η Εκκλησία είναι η πνοή μας και η ζωή μας. Δεν είναι δυνατόν να κόψεις αυτή την αναπνοή από τους ανθρώπους οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι μέσα στα γενικότερα μέτρα που λαμβάνεις, δεν τους δίνεις την δυνατότητα ούτε καν να πλησιάσουν στην Εκκλησία, να ανάψουν ένα κερί, έστω και κατ΄ ιδίαν και να προσευχηθούν στον Θεό τους”.

Θέλοντας να υπενθυμίσει για ακόμη μια φόρα την υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Χαλκίδος ανέφερε πως “ασφαλώς και δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Βλέπουμε τα πάντα και ακούμε όλες τις φωνές. Βλέπουμε την πραγματικότητα το πόσο σκληρή είναι και κατανοούμε πλήρως την επικινδυνότητα της ασθένειας αυτής”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “ο άνθρωπος όμως έχει την ανάγκη να πάει και στην Εκκλησία για να προσευχηθεί, να συμμετέχει έστω και με αποστάσεις στην θεία λειτουργία και οπωσδήποτε έχει την ανάγκη εφόσον το θέλει να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Για αυτό παρακαλούμε το Άγιο Δωδεκαήμερο να έχουμε ανοιχτές τις Εκκλησίες μας”.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού που διευκρίνιζαν το πως θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε πως “δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς την Εκκλησία. Τα Χριστούγεννα είναι μια εκκλησιαστική γιορτή”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “δεν μπορείς να λαμβάνεις στα μέτρα σου και να ανακοινώνεις ότι θα φας μαζί με τους συγγενείς σου και μαζί με μια άλλη οικογένεια τα Χριστούγεννα, αλλά να μην έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις τη θεία λειτουργία που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Το ξέρουμε ότι είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε ψύχραιμοι και ειρηνικοί, αλλά τα αιτήματά μας τα διατυπώνουμε με ευγένεια και σταθερότητα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα ούτε βέβαια τίποτα εις βάρος της υγείας”.

Επιχειρώντας να στηλιτεύσει όλους εκείνους που κατηγορούν την Εκκλησία για ανευθυνότητα, ο μητροπολίτης Χαλκίδος επισήμανε πως “η Εκκλησία, παρά τις όποιες κατηγορίες της αποδίδονται, είναι ο χώρος που κράτησε με συνέπεια τα μέτρα χωρίς να βγάλει λέξη”, αφού κατά τον ίδιο είναι αυτή που υπέμεινε την δικαιολογημένη γκρίνια των περισσότερων χριστιανών οι οποίοι ζητούσαν από την ιεραρχία πολύ πιο δυναμικές παρεμβάσεις προς την Πολιτεία, ώστε η Εκκλησία να έχει μια άλλου είδους αντιμετώπιση, λέγοντας πως “όλοι αυτοί αισθάνονται αδικημένοι γιατί θέλουν να πάνε στην Εκκλησία για αυτό διατυπώνουν τα παράπονά τους άλλοι με ευλάβεια και με ευγένεια και άλλοι με τρόπο απαράδεκτο και υβριστικό. Έτσι η εκκλησία, παρόλο που τις τρώει από όλες τις μεριές, αγωνίζεται να κρατήσει αυτόν τον κόσμο ενωμένο και κατά το δυνατόν ειρηνικό”.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι όσοι πεθαίνουν από τον κορονοϊό δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους αποχαιρετήσουν οι δικοί τους άνθρωποι, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε πως “αυτό είναι μια απανθρωπιά και μια ανισορροπία η οποία ναι μεν στηρίζεται στον ορθό λόγο που σου λέει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης να προφυλαχτείς και να προφυλάξεις και τους άλλους ώστε να μην μεταδοθεί πιο πέρα η ασθένεια, αλλά αυτή η θέση εξοστρακίζει τελείως την καρδιά του ανθρώπου και το συναίσθημα του”, προσθέτοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την άλλη μεριά “υπάρχει και η άλλη πλευρά εκείνη της αγάπης αφού αρκεί σε κάποιον που ξέρει ότι μπορεί να συνομιλήσει σύντομα με το θάνατο. Δεν μπορεί να σηκώσει και το γεγονός ότι όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσει εντελώς μόνος του μέσα σε ένα δωμάτιο”.

Προσπαθώντας να απαντήσει σε κάποιους δημοσιογράφους οι οποίοι κατηγορούν την Εκκλησία ότι δεν συμμερίστηκε την αγωνία του κόσμου και αυτό της γύρισε μπούμερανγκ με αποτέλεσμα μέσα στους κόλπους της να υπάρχουν πολλά κρούσματα κορονοϊού σε Ιεράρχες, ο μητροπολίτης Χαλκίδος επισήμανε πως “είναι άδικο να λέγεται κάτι τέτοιο. Εμείς τιμούμε και τους γιατρούς και φάρμακα παίρνουμε”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “ποτέ κανείς από την Εκκλησία δεν ανέφερε ότι εμείς δεν αρρωσταίνουμε και δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες να ζήσουμε αυτά που παθαίνουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Ούτε υπάρχει κανείς από εμάς που σκέφτεται ότι δεν θα πεθάνει. Ίσα ίσα η Εκκλησία είναι αυτή που με πολύ ρεαλισμό καλλιεργεί στον άνθρωπο ότι όλοι μας θα φύγουμε από αυτή τη ζωή”.

Ο κ. Χρυσόστομος έκλεισε την συνέντευξή του συμβουλεύοντας “να ακούμε τους γιατρούς και τους ειδικούς σε ό,τι μας λένε. Ξέρουμε όμως ότι πάνω από τους γιατρούς υπάρχει ο Θεός και όταν καταφέρνει ο άνθρωπος να συγκεράσει την πίστη με την επιστήμη τότε πραγματικά βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή του ανθρώπου είναι μια σχοινοβασία και ένα περπάτημα πάνω στο σχοινί που πρέπει να έχει διάκριση”.

ΠΗΓΗ : https://orthodoxia.info/news/chalkidos-ginetai-ta-christoygenna/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Συνδεθείτε μαζί μας: